对口招生门户网站 !
您的位置 : 主页 > 试题资料 > 历年真题 > 正文

2018年山西省对口升学英语真题试卷及答案解析

发布时间: 2018-06-11 19:37 来源:山西对口升学招生网

山 西 省 2018 年 对 口 升 学 考 试

英  语
 
说明: 1.本试卷分选择题和非选择题两部分,满分100分,考试时间为90分钟,

         2.选择题分三部分,第一部分为共答题,所有考生作答;第二部分由文科类职业模块考生作答;第三部分由工科类职业模块考生作答;

工科类职业模块  
       
           3.考生必须且只能在下列其中一个职业模块栏后的空格内“√”,确定本人作答部分,在确定范围以外作答一律不计分。

文科类职业模块  
     
          4.考试结束后,讲本试卷和答题卡一并交回。 

选择题

注意事项          
1.选择题答案必须填涂在答题卡上,写在试卷上的一律不计分。
2.答题前,考试务必将自己的姓名、准考证号、座位号、考试科目涂写在答题卡上。
3.考试须按规定要求正确涂卡,否则后果自负。

第一部分  共答题(所有考生作答,共70分)

一、语音(本大题共10小题,每小题1分,共计10分)

从A、B、C、D四个选项中,选出划线部分发音不同的一项。

1. A. gap B. map C. wash D. stand
2. A. sweat B. steam C. speak D. meat
3. A. danger B. gas C. hunger D. anger
4. A. morning B. horse C. horse D. doctor
5. A. within B. that C. this D. think
6. A. honey B. hot C. love D. another
7. A. nation B. action C. mention D. question
8. A. windy B. rice C. climate D. mild
9. A. wanted B. liked C. needed D. noted
10. A. heard B. hear C. near D. dear

二、单顶选择题(本大题共25小题,每小题1分,共计25分)

从A、B、C、D四个选项中,选出空白处的最佳选项。

11. --Sorry, I made a mistake again.
--____________. Practice more and you’ll do better next time.
A. Not at all                               B. Never mind
C. Don’t mention it                    D. You are welcome
12. Mr Smith, I should tell you this is the fifth time you ____________ me for my twin sister.
A. have mistaken                     B. are mistaking
C. had mistaken                       D. are mistaken
13. It is one of the best books ____________.
A. which have been written      B. that has ever been written
C. that have ever been written D. which has been written
14. It may rain, but we should go ____________.
A. anyway                                  B. though
C. certainly                                D. however
15. You should ____________ making promises you can’t keep.
A. prevent                                 B. allow
C. protect                                  D. avoid
16. Bill wasn’t happy about the delay of the report by Jason, and ____________.
A.I was neither                          B. neither was I
C. I was either                           D. either was
17. ____________ apple fell from the tree and hit him on ____________ head.
A. An; the                                   B. The; the
C. An;/                                        D. The;/
18. I’m sure Andrew will win the first prize in the final, for he ____________ for it for months.
A. is preparing                           B. was preparing
C. has been preparing               D. had prepared
19. If you ____________ go, at least wait until the storm is over.
A. can                                        B. may
C. must                                      D. will
20. On the next birthday, Ann ____________ married for twenty years.
A. will be                                    B. has been
C. is                                           D. will have been
21. Sarah pretended to be cheerful ____________ nothing about the argument.
A. says                                     B. said
C. to say                                  D. saying
22. The shocking news made the realize ____________ terrible problems we would face.
A. what                                      B. how
C. that                                        D. why
23. The party will be held in the garden, weather ____________.
A. to permit                                 B. permitting
C. permitted                                D. permit
24. Please remain ____________; the winner of the award will be revealed soon.
A. seating                                   B. to be seated
C. seated                                    D. seat
25. What a pity! Considering his ability and experience, he ____________ better.
A. might have done                        B. must have done
C. needn’t have done                     D. couldn’t have done
26. I often ____________ the words, I don t know in the dictionary or on the Internet.
A. look up                                    B. look at
C. look for                                    D. look into
27. You have to move out of the way ____________, the truck cannot get past you.
A. so                                          B. or
C. and                                       D. but
28. If she doesn’t want to go, nothing you say will ____________ her.
A. persuade                              B. promise
C. invite                                     D. support
29. I am not really mad at her, but I can’t ____________ that her remarks hurt me.
A. deny                                     B. refuse
C. reject                                    D. decline
30. I had hardly got to the office ____________ my wife phoned me to go back home at once.
A. until                                     B. when
C. than                                     D. after
31. It suddenly occurred to him ____________ he had left his keys in the office.
A. whether                                 B. when
C. which                                     D. that
32. ---Have you paid What’s my share of the bill?
---____________. It wasn’t much.
A. Don’t worry about it                B. I’my share
C. None of you business             D. It’ up to you
33. One hired of the county ____________ covered with trees and the majority of the cities black people.
A. is; is                                      B. is; are
C. are; are                                 D. are; is
34. To get a better grade, you should ____________ the notes again before the test.
A. take over                             B. get over
C. turn over                             D. go over
35.--Would you get me a bar of chocolate from the kitchen dear?
--____________ one?
A. Other                                     B. Every
C. Another                                 D. More

三、完型填空(本大题共15小题,每小题1分,共计15分)

从A、B、C、D四个选项中,选出空白处的最佳选项。

As I entered womanhood, mom told me that no matter what happened and no matter what I did, I could always come home. Because of what those words meant to me, I said the same thing to my   36  .
My childhood was filed with   37   a lot of kisses, lots of hugs, and lots of spoke “I love you”. Because of what those meant to me, I gave my sons the same things.
My mom came from a   38   family and had a difficult childhood, yet she never   39  about how unlucky she was.    40   my mom, I saw love’s ability to forgive
I saw my sweet mom love my Grandpa.   41   he had abandoned her and my Grandma and failed to   42   for their needs; I never saw mom treat Grandpa any way but lovingly even though he was far from   43   . I learned how love behaves and forgives.
I watched my mom   44   my 100-year-old grandma who, in her blindness, deafness and feebleness(虚弱), needed almost total care. When I was in her home, I heard what I’ve heard all my life. “I love you, mom.” They would   45   this to each other at least five times a day-when mom got Grandma up, made her comfortable in bed, or prepared her   46   .And I would hear love’s   47   when Grandma said, “And I love you too.”
Love forgives and   48   , not focusing on what has happened. Instead love’s focus is on what needs to be done and on doing it the   49   we can.
My mom taught me to love; she told me to   50   it on to my children, and she showed forgiveness herself

36. A. friends B. children C. settlers D. neighbors
37. A. happiness B. entertain C. confusion D. attraction
38. A. famous B. broken C. fortunate D. peaceful
39. A. regretted B. argued C. complained D. Wondered
40. A. With B. Like C. In D. Before
41. A. if B. because C. so D. although
42. A. offer B. provide C. support D. react
43. A. being modest B. being ordinary C. being kind D. being smart
44. A. pick up B. bring out C. look after D. turn to
45. A. whisper B. amuse C. greet D. encourage
46. A. gesture B. dormitory C. mess D. meal
47. A. question B. response C. solution D. measure
48. A. walks on B. falls behind C. moves on D. runs away
49. A. quickest B. least C. longest D. best
50. A. put B. look C. pass D. write

四、阅读理解(本大题共10小题,每小题2分,共计20分)

从A、B、C、D四个选项中,选出符合题目要求的最佳选项。

A
In America Mother’s Day is celebrated on the second Sunday in May. On that day we send our mothers a special Mother’s Day card, and perhaps some flowers or candy, to show our love and appreciation for all they have done for us. Although Mother’s Day is a relatively new holiday in America, more and more other countries are also setting aside a day to honor their mothers.
  It all started over a hundred years ago with a woman named Anna May Jarvis. Anna was born on May 10, 1864, just before the end of the Civil War and the assassination of President Lincoln. She was the daughter of a “minister”, which in American English means a church leader. She was a quiet girl who liked to study in school, but she liked everyone and was liked by everyone as well.
  After she graduated, Anna worked for life insurance company in Philadelphia. Then, in 1906, her mother died. It was the second Sunday in May.
  In the months that followed, Anna began to change. No longer was she so gentle, so relaxed and easy-going. Instead she now had just one goal for her life -- to have her mother and all other honored throughout the whole world on the second Sunday of May.
  After more than a year of careful planning, Anna arranged the first Mother’s Day church service, on May10, 1908, in Crafton, West Virginia. The next year Anna was able to get the city of Philadelphia, where she lived and worked, to proclaim the second Sunday of May as an official Mother’s Day -- the first city to do so. After three more years, the state of West Virginia, where Anna’s mother had lived, made Mother’s Day a statewide observance--for a holiday in the normal sense, but still a day to remember what mothers have done for their children and society.
51. Which answer is right about Mother’s Day?
A. In America, Mother’s Day is a new holiday.
B. More and more countries are put aside their tradition of celebrating Mother’s Day.
C. In America, Mother’s Day is on the second Sunday in May.
D. Throughout the world, Mother’s Day is celebrated on the same day.
52. Choose the right explanation of the word “observance” in the last paragraph.
A. remark made by people B. paying close attention
C. performance of certain tradition D. notice paid widely
53. How long in all had Anna spent to establish Mother’s Day in West Virginia?
A. from May 10, 1908 to May 10, 1911.
B. for more than four years.
C. for more than three years.
D. for about three years.
54. Choose the right understanding of this passage.
A. Anna was born just before the assassination of President Lincoln which ended the Civil War.
B. Anna was a daughter of a minister which in English means a church worker.
C. Anna’s mother’s death had done a little damage to her easy life.
D. The mother’s day celebrated in West Virginia is a day with special meaning.
55. What is most probably to be said in a following paragraph ?
A. Mother’s Day is celebrated in Christian countries only.
B. Mother’s Day gradually became a commercial celebration.
C. Anna retired from her job with a fortune of over a hundred thousand dollars.
D. People stopped buying candy to their mothers.

B
One day a few years ago, a very funny thing happened to a neighbor of mine. He is a teacher at one of London’s big medical schools. He had finished his teaching for the summer term and was at the airport on his way to Russia to give a lecture.
He had put a few clothes and his lecture notes in his shoulder bag, and he had put Rupert, the skeleton (人体骨架) to be used in his lecture, in a large brown suitcase. At the airport desk, he suddenly thought that he had forgotten to buy a newspaper. He left his suitcase near the desk and went over to the shop. 
When he got back, he discovered that someone had taken his suitcase by mistake. He often wonders what they said when they got home and found Rupert.
56. Who wrote the story?
A. Rupert’s teacher. B. The neighbor’s teacher. 
C. A medical school teacher. D. The teacher’s neighbor.
57. Why did the teacher put a skeleton in his suitcase?
A. He needed it for the summer term in London. 
B. He needed it for the lecture he was going to give. 
C. He wanted to take it to Russia for medical research. 
D. He wanted to take it home as he had finished his teaching.
58. What happened at the airport?
A. The skeleton went missing.  B. The skeleton was stolen. 
C. The teacher forgot his suitcase. D. The teacher took the wrong suitcase.
59. Which of the following best tells the teacher’s feeling about the incident?
A. He was angry.  B. He thinks it very funny. 
C. He feels helpless without Rupert. D. He feels good without Rupert.
60. Which of the following might have happened afterwards?
A. The teacher got back Rupert but not the suitcase.
B. The teacher got back neither the suitcase nor Rupert. 
C. The teacher got back the suitcase but not Rupert.
D. The teacher got back both the suitcase and Rupert.

第二部分(文科类职业模块考生作答,共计15分)

五、单项选择题(本大题共5小题,每小题1分,共计5分)

从A、B、C、D四个选项中,选出空白处的最佳选项。

61. --My husband and I are celebrating our tenth this weekend.
--Oh! ____________.
A. Cheer up                             B. Go ahead
C. Congratulation                     D. Sorry to hear that
62. --____________?
--I’d like to have a double cheeseburger and a cake.
A. what colour do you like           B. What would you like to order
C. Are you free tomorrow            D. How would you like to pay
63. --We need three single rooms for the first week in June.
-- ____________. The hotel’s not busy then.
A. No problem                          B. Don’t mention
B. Never mind                          D. It doesn’t matte
64. --Would you help me carry some of these bags?
--____________.
A. Yes, quite right                   B. Never mind
C. you are welcome                D. With pleasure
65. ____________ is not a safety sign.
A. DANGER                         B. CAUTION
C. CASHIER                         D.WARNING

六、阅读理解(本大题共5小题,每小题2分,共计10分)

从A、B、C、D四个选项中,选出符合题目要求的最佳选项。

Martin Luther King was a black minister, who became a great leader of the civil rights movement in the 1950s and 1960s.
King was born on January 15, 1929 in Atlanta, Georgia. When he was young, he was strongly influenced by Thoreau and Indian leader Mahatma Gandhi’s idea of non-violent resistance. Having received a Ph. D (Doctor of Philosophy) from Boston University, he became a political and religious leader of the non-violent civil relights movement in 1955. On August 28, 1963, he led over 250,000 Americans on a march in Washington D.C. to fight for the Civil Rights Law to guarantee equality for all people, and delivered his best known speech "I Have a Dream" before the Lincoln Memorial. The "dream" is a dream of brotherly love and equality for the Black and White. Thus, he was awarded the Nobel Prize for peace in 1964, but he was murdered four years later.
Though he died, he was greatly respected and loved by the Americans, both the white and the black. By vote of Congress in 1968, the third Monday of every January is now a federal holiday in Luther King’s honor. He lives in people’s hearts forever.
66. Martin Luther King was murdered when he was ____________ years old.
A.64             B.50            C.39                D.28
67. Martin Luther King was a ____________.
A. political leader                 B. black minister
C. religious leader                D. all of above
68. According to the passage, which of the following statements is TRUE?
A. Martin Luther King was killed in 1964
B. Martin Luther King’s Day has been a federal holiday for more than 40 years.
C. Martin Luther King urged his people to get equality and freedom through violence.
69.The underlined word “delivered” in the second paragraph could be replaced by “____________”.
A. gave                         B. threw
C. announced               D. published
70. What is the best title for this passage?
A. Civil Rights Movement                B. How to Award the Nobel Prize
C. Martin Luther King                      D. Civil Rights Law

第三部分(工科类职业模块考生作答,共15分)

七、单项选择题(本大题共5小题,每小题1分,共计5分)

从A、B、C、D四个选中,选出空白处的最佳选项。

71. 1.3t equals ____________.
A.1300kg                  B. 1300g
C.1300cm                 D.1300km
72. ____________ is not a unit of capacity.
    A. cubic millimeter               B. liter
    C. millimeter                        D. centimeter
73. 20℃ is as warm as ____________.
A.20         B.68             C.38              D.100
74. In the USA, the emergency number is ____________.
A.110         B.120            C.119             D.911
75. The teacher asked the students to write an ____________ composition in English.
A. eight-hundred-words           B. eight hundreds-word
C. eight-hundred-word             D. eight-hundreds-words

八、阅读理解(本大题共5小题,每小题2分,共计10分)

从A、B、C、D四个选项中,选出符合题目要求的最佳选项。

The California State Railroad Museum (CSRM) in Old Sacramento totals 100,000 square feet. Completed at a cost of $16 1 million, the museum opened in May 1981. It houses 21 old locomotives (火车头)and cars, some dating back to 1862. Here, visitors can earn a lot about railroad history in California and the West in America.
Hours & Tickets
The museum is open from 10 a.m. to 5 p.m. daily (except on Thanksgiving, Christmas and New Year’s Day). Tickets are sold until 4: 30 p.m. $12 adults; 6 students, children aged 5 and under are free.
Parking
A small number of metered parking spaces are available on the streets of Old Sacramento. However, these spaces are not for guests visiting longer than 90 minutes. All-day parking is available in large public garages at both ends of Old Sacramento.
    Food Service
The Silver Palace Restaurant in the Central Pacific Railroad Passenger Station serves good food at the right prices. It is just one block to the west of the main entrance to the museum. There are many other restaurants throughout Old Sacramento.
Other Offerings
Guided tours and films about the museum are offered daily. There are many other chances at the museums, too, including some historical attractions within Old Sacramento State Historic Park.
76. What can we learn about CSRM?
A. It has a history of 154 years.                B. It has some old locomotives
C. It is open for 8 hours every day.           D. It cost up to $15 million to build it
77. If a 6-year-old boy visits the museum with his parents, they should pay ______________.
A. $12              B. $24
C. $30              D. $36
78. Where are you going to park the car if you are going to spend several hours at the museum?
A. In a garage provided by the museum.
B. On a parking space near the museum.
C. On a metered parking space on the street
D. In a public garage at one end of Old Sacramento
79. In the author’s eyes, the Sliver Palace Restaurant ______________.
A. is worth visiting                                 B. is far from the museum
C. is famous for its expensive food        D. is the best one in Old Sacramento
80. Which of the following is TRUE about the Museum?
A. Films about the Museum are shown only on weekends.
B. Student is admitted at half the regular price.
C. Children may visit the Museum any day of the year.
D. You can visit the museum after 5 pm.

九、书面表达(15分,要求60-80词)

假定你是李华,得知某美国餐厅要招聘一名兼职服务员,你对该职位感兴趣,写一封申请信。要点如下:
1.具有丰富的工作经验;
2.周末拥有大量的空闲时间。
3.拥有能够胜任工作的语言能力。
4.期待面试。

要求:不得出现真实校名和姓名。


英语评分参考答案
A卷答案:
一、语音(本大题共15小题,每小题1分,共计15分)
1.D 2.B 3.C 4.B 5.D
6.C 7.B 8.B 9.D 10.C
11.D 12.C 13.B 14.C 15.C

二、单项选择题(本大题共30小题,每小题1分,共计30分)
16.B 17.A 18.A 19.D 20.C
21.C 22.A 23.B 24.D 25.C
26.D 27.B 28.D 29.A 30.B
31.C 32.A 33.B 34.C 35.A
36.B 37.D 38.B 39.C 40.C
41.B 42.B 43.A 44.A 45.D

三、完型填空(本大题共10小题,每小题1分,共计10分)
46.C 47.D 48.B 49.A 50.D
51.A 52.C 53.C 54.B 55.A

四、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共计30分)
56.B 57.C 58.A 59.D 60.D
61.B 62.B 63.D 64.C 65.A
66.B 67.A 68.C 69.B 70.B

B卷答案:

一、语音(本大题共15小题,每小题1分,共计15分)
1.D 2.A 3.C 4.A 5.D
6.C 7.B 8.B 9.D 10.C
11.D 12.C 13.B 14.C 15.C

二、单项选择题(本大题共30小题,每小题1分,共计30分)
16.B 17.A 18.A 19.D 20.C
21.C 22.A 23.B 24.D 25.C
26.D 27.B 28.D 29.A 30.A
31.C 32.A 33.B 34.C 35.C
36.B 37.D 38.B 39.C 40.C
41.B 42.B 43.A 44.A 45.D

三、完型填空(本大题共10小题,每小题1分,共计10分)
46.C 47.D 48.B 49.A 50.D
51.A 52.C 53.C 54.B 55.A

四、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共计30分)
56.B 57.C 58.A 59.D 60.D
61.B 62.B 63.D 64.C 65.A
66.B 67.A 68.C 69.B 70.A

五、英文写作(按照下面提示,写一篇演讲稿。60个词左右,15分)

Hi, everyone,
I am Zhang Hua. The topic of my speech is “For a Green World”. Everybody knows that the earth is becoming more polluted. What can we do to solve the problem?
First, I think finding new uses for old things is a good solution. For example, we can turn a pair of jeans into a cool purse, or use newspapers to make paper arts for a friend.
It’s also very important for us to use less of everything. That means you ride bicycles, turn off the water when you are brushing your teeth and turn off the lights when you leave your room.
Let’s work together for a green world!
That’s all. Thank you!
 
友情链接 英才招生网 预算学习网 呼市培训通

山西对口招生考试网

山西对口招生考试网立足山西,服务于山西中职院校所有考生。 是山西省唯一一个以对口升学为主题的专业性网站。 网站网罗了,对口资讯、培训、动态、政策、报名、分数线、 以及考试大纲

联系我们

911985983

911985983@qq.com

本网站之声明以及其修改权、更新权及最终解释权均属本站所有!